Preporuke za pravilno održavanje klavira

Sljedeći savjeti odgovori su na najčešća pitanja što nam ih postavljaju naši kupci i korisnici naših usluga. Ako ih se budete pridržavali, jamačno ćete više i dulje uživati u svojem glazbalu.

Izbor mjesta za klavir

Vrlo je važno pravilno smjestiti klavir u prostor. Pravilan smještaj utječe na zvuk, stabilnost ugođenosti klavira, na njegov vanjski izgled i naposljetku na njegov vijek trajanja. Klavir bi bilo bolje smjestiti uz pregradni zid ili blizu njega, što dalje od izvora topline (peći, radijatora i sl.) i što dalje od prozora koji se često otvara. Na taj način spriječit ćete znatnije oscilacije temperature. Izlaganje klavira izravnoj sunčevoj svjetlosti imat će za posljedicu promjenu boje njegove završne obrade.

Klaviri zahtijevaju brigu o uvjetima u kojima su smješteni. Najbolje funkcioniraju kada se temperatura održava na 19º-21ºC, a vlažnost zraka na 40–60%. Osobito nastojte izbjeći nagle promjene temperature i vlažnosti zraka. Manjak vlage u zraku prekomjerno će osušiti drvene dijelove mehanike i konstrukcije klavira te prouzročiti krivljenje i savijanje drva te popuštanje napetosti žica, pa će takav klavir zahtijevati češće ugađanje. Premali postotak relativne vlage kroz duži period vrlo često uzrokuje i skupe popravke. Važno je nabaviti termometar i higrometar i stalno kontrolirati uvjete. Ako se pokaže da nedostaje vlage, možda je dovoljno samo staviti posude s vodom na radijator ili peć. Ako to nije dovoljno, razmislite o ovlaživaču zraka. Vlažnost zraka je važna i za vas osobno, a ne samo za vaš klavir.

Ugađanje i regulacija

Klaviri su osjetljivi instrumenti koji zahtjevaju periodično održavanje. Prepustite to stručnjaku! Kada novi klavir dođe u vaš dom, treba mu određeno vrijeme za prilagodbu. Zato preporučujemo dva ugađanja u prvoj godini. Nakon toga nužno je ugoditi klavir jednom godišnje, a instrumente koji se mnogo koriste (svakodnevno vježbanje) dobro je ugađati dvaput godišnje. Ako pak klavir rabite rijetko ili ga uopće ne svirate, treba ga ugađati barem jednom u tri godine. Klavirima koji se ne ugađaju popusti ugođenost, a visina im često i za pola tona odstupi od standardnog A=440Hz, pa kada takav instrument pokušate vratiti na standardnu visinu tona, vrlo se često dogodi da pukne jedna ili više žica i da klavir još dugo ostaje nestabilan. Savjestan profesionalac kojemu prepustite ugađanje svojeg klavira po potrebi će usto obaviti i regulaciju mehanike te otkloniti i svaku drugu sitnicu koju primijeti. Održavajući ugođenost klavira na standardnoj visini tona od A=440Hz i uz pravilno reguliranu mehaniku ne samo da ćete više uživati u sviranju nego ćete također produžiti vijek trajanja klavira. Što o tome kažu različiti proizvođači klavira možete pročitati ovdje.

Briga o korpusu klavira

Prašinu s klavira brišite mekom, čistom krpom za prašinu, a ako je potrebno krpu možete posve lagano navlažiti. Povremeno se površina klavira može ispolirati sredstvima za poliranje. Pritom treba paziti da se upotrijebi sredstvo koje odgovara završnoj obradi vašeg klavira.

Briga o klavijaturi

Tipke se s vremenom zaprljaju, te ih treba brisati krpom koja je posve lagano navlažena vodom, pokretima od stražnjeg prema prednjem dijelu. OPREZ! Nipošto ne koristite sredstva koja sadrže alkohola ili petroleja u bilo kojem obliku.

Predmeti na klaviru

Gornji poklopac klavira ili pijanina omiljeno je mjesto za odlaganje raznoraznih stvari. Još kako-tako kada su to note ili novine, ali na klavirima često nalazimo vaze s cvijećem, figurice, svijećnjake, pa čak i televizore, a oko Božića često na klaviru stoji i bor. Svemu tome ondje nije mjesto. Težina svih tih stvari (televizor!) savija gornji poklopac klavira, vosak sa svijeće iscuri na površinu klavira, a vaza s vodom i cvijećem već će nakon kratkog vremena kondenziranjem vlage ispod dna sigurno uzrokovati odljepljivanje furnira na dasci. Sve to prigušuje zvuk klavira i uzrokuje vibracije i često rezonanciju. Mali predmeti, a posebno tekućine, mogu pasti odnosno iscuriti u klavir i prouzročiti ozbiljnu štetu. Zato na klaviru nije mjesto ničemu drugom osim nota.