Wendl & Lung Tvrtka | Modeli: KlaviriPijanina

O tvrtci

Wendl & Lung bečka je tvrtka za prozvodnju klavira osnovana 1910. godine. Vodi je već četvrta generacija vlasnika. Njegujući i dalje svoju dugogodišnju tradiciju, Wndl & Lung 2003. započinje proizvodnju klavira i pijanina u suradnji s partnerskom tvrtkom Ningbo Hailun iz Kine. Dizajn i konstrukciju klavira i pijanina provodi Wendl & Lungov stručni tim na čelu s glavnim inženjerom Peterom Veletzkim. Novi modeli razvijanju se u suradnji s nekoliko međunarodno priznatih konstruktora klavira.

Ningbo Hailun Musical Instruments najmodernija je tvornica klavira u Kini i proizvodi glazbala ekskluzivno za Wendl & Lung. Tijekom godina Ningbo Hailun prešao je put od malog proizvođača dijelova za klavire do tvornice vrhunske tehnologije.

O instrumentima

Svi Wendl & Lungovi klaviri i pijanina odlikuju se veoma visokom kvalitetom izrade. Precizno konstruirana rezonantna daska položena na masivni stražnji okvir omogućuje pun, dobro uravnotežen, bogat zvuk.

Multilaminirani štimštok vrlo je otporan na promjene vlažnosti, a zahvaljujući tome instrument dugo ostaje dobro ugođen. Precizno konstruirana i izrađena pijaninska mehanika omogućuje ujednačeno sviranje, pa zadovoljava i najzahtjevnije pijaniste. U mehanici nema plastičnih dijelova.

Tipke su multilaminirane u čak 17 slojeva, pa ostaju postojane i u ekstremnim promjenama klimatskih uvjeta. Posebno veliki kotači olakšavaju premještanje pianina. Wendl & Lungov "moderatorski sistem" omogućuje sviranje u bilo koje doba dana i noći. Metalna ploča iznad pedala štiti drvo kabineta od oštećenja.

»Diapason d'or« za Wendl & Lung i Schimmel

U takozvanom "slijepom testu" klavira koji provodi čuveni pariški časopis Diapason niz slavnih francuskih pijanista dodijelio je Wendl & Lungovom Modelu 178 Professional II i Schimmelovom modelu K 169 maksimalan broj bodova u svim kategorijama.

Instrumenti su dobili po šest zvjezdica za zvuk, klavijaturu, izražajne nijanse, pedale i završnu obradu. Time su oba klavira u konkurenciji renomiranih proizvođača (Kawai, August Förster, Petrof) osvojila prestižnu pohvalu »Diapason d'or«.

›› Izvorni članak | ›› Hrvatski prijevod | ›› PDF